Hírek

Csobános

Megosztom a Facebookon

Megjelent Legedi László István moldvai furulyás új lemeze. Közreműködik Petrás Mária, kísér Benke Grátzy és Bolya Mátyás.

Részlet a lemezborítóról: Legedi László István (sz: Klézse, 1948) a moldvai csángó kultúra kiemelkedő zenészegyénisége. Nevéhez számos dallam és variáns kötődik. 1990-től kezdve vált egyre ismertebbé Magyarországon, s ma már rendszeres vendége a táncházaknak, táboroknak, fesztiváloknak és egyéb csángó témájú rendezvényeknek. Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt fektet tudásának továbbadására szülőfalujában és Magyarországon egyaránt. Az első felvételeinek megjelenése után 10 évvel „Szeretőm a táncba” (MC 1996, CD 1997, Etnofon) rögzített Csobános címet viselő lemezanyag újrajátszott és első alkalommal rögzített dallamokat egyaránt tartalmaz. Tagadhatatlan, hogy az állandó szerepeltetés hatással van az előadóvá lett zenészre, visszaható folklórfolyamatként érlelve tudatát, zenéjét. Célunk volt ezen folyamat vadhajtásait mellőzve, csak a hagyományhoz szorosan kapcsolódó anyag felidézése, megörökítése. Petrás Mária és leánya, Petrás Alina, Szilágyi Angéla, valamint budapesti zenészek közreműködésével válik teljessé és színessé az a zenei anyag, amely – az eddig megjelentekkel együtt – hiteles és teljes képet próbál adni Legedi László István kiemelkedő tudásáról, gazdag repertoárjáról.

A lemezt készítették: Balogh Sándor (szerkesztő, zenei rendező), Benke Grátzy (dob), Bolya Mátyás (koboz), Mazura János (hangmérnök). A felvétel az Etnofon Hangstúdióban készült 2006 februárjában. Elérhetőség: Óbudai Népzenei Iskola, Balogh Sándor (1034 Budapest, Nagyszombat utca 27., telefon: (06-1) 388-6381; mobil: (06-30) 854-2201; e-mail: bolyam@moldvahon.hu).

Csatolt galéria

  • Csobános
  • Csobános
  • Csobános