Hírek

Újra Dongó-Bolya zene: megjelent a Pannon dalok produkció lemezen

www.kobzart.hu Megosztom a Facebookon

Amikor Rost Andrea megkeresett minket a tervével, hogy népdalokat szeretne énekelni a Kárpát-medencéből, egyben biztosak voltunk: semmiképp sem szándékoztunk Andreából népdalénekest faragni...

...ahogy mi sem akarunk mellette népzenei zenekar lenni. Fél évig írtuk a zenéket, egyeztettük, próbálgattuk Andreával, hogy mi áll neki jól, milyen hangnemben. Nagyon nyitottan közelített, a halk dúdolástól a bel canto-ig sok mindent kipróbált. A végeredmény kortárs zene, kreatív zenészekkel és sok-sok improvizációval. Kamarazenét játszunk, népzenei alapokon.

A Pannon dalok egy állomása azon útkeresésnek, amelyben olyan kérdésekre keressük a választ: hogyan nyúljon egy operaénekes a népdalhoz ma, hogyan tudják mindezt jól szolgálni az elmúlt évtizedekben kinevelődött népzenész generáció invenciói. Andreával közösen választottuk ki a dallamokat, megmutattuk neki azokat eredeti népzenei gyűjtéseken is. Igyekeztünk olyan zenei esszenciát alkotni ezek alapján, hogy kellőképpen érvényesülhessen hangjának az a nagyon kellemes, bársonyos középtartománya. Ugyanakkor mindannyiunk számára magától értetődő volt, hogy nem kell meghazudtolni Andrea operai gyakorlatát – csak egyszerűen legyen természetes, könnyed, vezesse a finom ívű folklórszövegek prozódiája.