Hírek

Tavaszi szél – Táncbemutató a duó zenéjével

Megosztom a Facebookon

A Duna Művészegyüttes legújabb előadása a tavaszi ünnepkör „jeles napjainak” megidézéséről szól. „Szokásaink” között ugyanis éppen ezek azok az ünnepek, amelyek mindenki számára ismertek valamiképp, senki számára nem idegenek. Most is jelen vannak életünkben, akárcsak régen, noha megjelenési formáik sokat változtak, alakultak az idők során.

Halász Tamás kritikájában így ír: „A második felvonásban a lányok moldvai csángó körtáncával szabadul el a mennyország: e kép szépségével, míves kidolgozottságával, elemi sodrásával könnyeket csal az ember szemébe. A mutatós fényekkel festett mozdulat, a mozgó test szépségével szinte transzállapotba rántva gyönyörködtet. Túri Erzsébet remek jelmezei képről képre távolítják a játékot az eredetvidéktől: a mind stilizáltabb darabokba öltözött táncosok játékában egyre több a szokatlan, „idegen” elem: a színre finoman belopózik a cselekmény, az elemeltség, akárcsak a hivatkozott ünnepek pillanatai, kellékei.

A Tavaszi szél zenei anyaga ugyanígy, ugyanebben a szellemben változik meg. Szokolay és Bolya kompozíciója az egyik legnagyszerűbb tánczene, amihez valaha szerencsém volt. A Duna Művészegyüttes előadása a játék végére pompássá sűrűsödik, a táncosok kiemelkedő teljesítménye, a zenészek remeklése, Majorosi Marianna csodás hangja, a koncepció, a szerkezet egysége olyan hatást kelt, amiből nagyon nehéz az embernek kivonnia magát. A hagyománnyal való „valamit kezdés” győztes csatájának lehettünk szemtanúi egy feszesnek nem minden pontján nevezhető est végén. A közelmúltban ötvenedik születésnapját ünnepelt, megújult Duna estje a művészi jövőjükbe vethető feltétlen bizalomról biztosította közönségét.”

www.kultura.hu, 2007. november 23.


A Duna Művészegyüttes és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója
Bemutató: 2007. november 22., 19.00 óra Nemzeti Táncszínház

Előadja a Duna Művészegyüttes tánckara: Antonopoulos Georgios, Balogh Csaba, Bednai Nikolett, Bonifert Katalin, Bulyáki Bernadett, Charitonidis Chariton, Gyulai Anikó, Horváth Eszter, Klausz Bernadett, Kriston Fruzsina, Kuzma Péter, Mikulics Ádám, Pozsár Kitti, Ravasz Mária, Soós Gyula András, Szabó Csaba, Szabó Vera, Szőke Dóra, Vajda Violetta, Vámos László, Végh Tamás, Vincze Levente, Vörös Zoltán

Ének: Majorosi Mariann
Közreműködik a Göncöl zenekar: Dulai Zoltán (zenekarvezető), Bartók József, Gáspár Álmos, Kunos Tamás, Rónai Zoltán, valamint Bolya Mátyás, Gera Attila, Szokolay Dongó Balázs

Koreográfusok: Farkas Zoltán „Batyu” (Harangozó-díjas), Szilágyi Zsolt, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt
Asszisztensek: Bonifert Katalin, Vámos László
Zene (többek közt): Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás
Zenei szerkesztő: Dulai Zoltán
Jelmez-díszlet: Túri Erzsébet
Videó - Fényterv: Lendvai Károly
Rendező munkatársa: Mihályi Gábor (Harangozó-díjas),
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt (Harangozó-díjas)