Írások

Kárpátia Folkműhely

Megosztom a Facebookon

Sajnos a formáció már nem létezik. Az egykori Kárpátia tagjait sokfelé sodorta a szél, kegyelemdöfésként pedig megalakult a Kárpátia nemzeti rockbanda. Bár a névvita jogi győzelme a miénk volt, a szervezőknek egyre kellemetlenebb lett a Kárpátia nevet plakátra írni. A szépemlékű múltat idézze ezután a zenekar két megjelent lemeze és a tagok muzsikája, amely – bár más-más produkciókban – a mai napig hallható.

Csupán emlékül álljon itt egy rövid leírás: „A Kárpátia Folkműhely 1997-ben alakult, de tagjai már ismert, 1990 óta táncházi és koncertező zenészek, több év itthoni és külföldi tapasztalatával. Alapvetően Moldva táncait és dalait játsszák, melyek mára kiegészültek – a közelebbi és távolabbi – környék népzenéivel Bukovinától Törökországig.

Mindannyian 25 év körüli fiatalok, akik a táncházmozgalom harmadik generációjához tartoznak és annak évek óta aktív résztvevői. Állandó szereplői a műfaj neves fesztiváljainak és rendezvényeinek, valamint rendszeresen megjelennek az ehhez kapcsolódó kiadványokon.

Munkájuk igen sokrétű, sokféle korosztályt és kulturális eseményt céloz meg. Fontosnak tartják a tradicionális értékek továbbélését. Vallják, hogy a népi kultúrának a mai városi környezetben is van létjogosultsága, és hogy a kortárs művészeti irányzatokkal termékeny együttműködésre képes. Magukról így szólnak:
Először valamennyien a moldvai csángómagyarok zenéjével kezdtünk foglalkozni. A moldvai zenéhez fűződő kapcsolatunkat igyekszünk több oldalról bemutatni, minél nagyobb rálátást engedve erre az interetnikus hatásokban igen bővelkedő tájra. Zenénkben ez a tradicionális anyag egy erős és fontos alapszövet, erre azonban rárétegződik a csoport tagjainak személyes zenei világa, illetőleg megjelennek más népzenei dialektusok is. Az improvizatív elemek használata csak igen mély stílusismeretet birtokában kívánatos, ebben követjük az indiai klasszikus zene kissé paradoxnak tűnő „önmeghatározását”, amely így szól: kötött improvicáció hangszerekre és énekhangra.

Az évek során olyan műfajokkal is kapcsolatba kerültünk, mint például a történeti zene, az alternatív zene, a folk, etno és world irányzatok, a jazz. Mindez magával hozta a repertoár bővülését, nyitást más zenei irányokba. Csupán az ismétlés és imitálás – bár kétségtelenül ez a tanulás első fázisa – önmagában nem szolgál épülésünkre, csak ha ez folyamatos és tudatos mély megértéssel, összegzéssel, szakmai tudással és igénnyel párosul. Erre szolgál az a műhelymunka, amit városi kamarazenekarként a Kárpátia végez.

A zenekar munkája két részből áll. Az egyik a művészeti tevékenység: koncertjeinken a moldvai és környékbeli zene, illetve az ezen alapuló feldolgozások igényes bemutatása, esetenként színpadi tánccal kiegészítve.
A másik fontos tevékenység közművelési célú: táncházainkban a moldvai kultúrát szeretnénk több oldaláról megmutatni. Táncot, éneket tanítunk, mesét mondunk, bemutatjuk a hangszereket, a viseletet, és néhány morzsát a csángók mindennapjairól, ünnepeiről fotók, filmek segítségével. A fő hangsúly azonban az élő zene, az együtt táncolás és éneklés elemi erején van.
Gyakran tartunk táncházat gyerekeknek. Itt a fentieket írjuk át egyfajta gyereknyelvre, egy komplex zenés táncos énekes világot létrehozva. Egy ilyen foglalkozás mozgásvilága nemcsak a népi kultúrán, a tánclépéseken alapul, hanem az alapvető mozgáskultúra kialakításán is.

Mindezeken kívül sok olyan dologban veszünk részt, ami már nem csupán a zenekarhoz kötődik, hanem a műfaj élvonalában tevékenykedő zenészek, táncosok, kézművesek együttes munkájának, egyfajta szellemi kalákának az eredménye. Ilyen például a tánc-, zene- és énektanítás, tánckíséret Csángóföldön, de említhetnénk egyéb alkalmakat is: utcaszínház, gólyalábas és egyéb vásári komédiák, bábjátékok, táncszínház produkciók, színház, táncegyüttesek kísérete.

A zenekar 2002-ben kapta meg a Magyar Rádió szakmai díját, az eMeRTon díjat, mint az év folk együttese. A zenekar tagjai: Bolya Dániel – fúvósok, Eredics Dávid – fúvósok, Buzás Attila – bőgő, koboz, Bolya Mátyás – koboz, korábban Palya Bea – ének, Nyíri László – hegedű és Jakabffy Balázs – dob.