Írások

Tótkomlósi városvédők (Dongó)

www.kobzart.hu Megosztom a Facebookon

A népművészettel foglalkozva nap mint nap találkozom a szülőföldhöz való ragaszkodás kérdésével és olyan messziről jött emberekkel, akiken érezni, hogy honnan jöttek, hova tartoznak.

Nekem is fontosak a gyerekkori élmények és az ezekhez kapcsolódó továbbgondolások. Ezek aztán általában egy hangulatban vagy valamely alkotásban köszönnek vissza. A régi utcák, épületek, a fekete föld az egykori udvarokon, kószálás a határban, Édesapám néprajzi gyűjteménye és festményei… mind-mind egy hangulat, amelyek kapcsán belecseppentem ebbe a furcsán borongós, de mégsem feltétlenül szomorú magyar keservesbe, amely számomra semmiképp nem a kilátástalanság himnusza.

Azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb szellemi tőkénk lehet az a hangulat, kisugárzás, amely jellemző egy helyre. Bár ez a gondolat ma már közhelyszámba megy, mégis sok energia költődik uniformizálásra. A tótkomlósi városvédők arra vállalkoztak, hogy megőrződjék valami abból, ami itt alakult ki. A világ kíváncsibb lehet erre, mint a bárhol megtalálható dolgokra. Ez is egyfajta hagyományőrzés, ezért erőmhöz mérten támogatom a tótkomlósi városvédők értékmentő munkáját.

Csatolt link

Csatolt fájl

Csatolt galéria

  • A tótkomlósi Ótemetőkapu ma <em>(2006)</em>
  • Dongó grafika a tótkomlósi Ótemetőkapuról
  • A tótkomlósi Ótemetőkapu ma <em>(2006)</em>
  • A tótkomlósi Ótemetőkapu ma <em>(2006)</em>
  • A tótkomlósi Újtemetőkapu egykor <em>(1970-es évek)</em>
AionHill