Koncertsoroló

Balkán crossover

Időpont: 2010.03.11. 19:30

Megosztom a Facebookon

Fassang László, Szokolay Dongó Balázs és a Hangok Hangjai Bolgár Énekegyüttes

Fassang László Liszt- és Prima-díjas orgonaművész, jelentősebb világversenyeket megnyert zeneakadémiai professzor az új és a minél érdekesebb hangzásokat kutatja. Ezért nyitott minden műfaj iránt, s a klasszikus zene mellett szívesen próbálja ki magát a jazz és a népzene területén is. Az orgonaművész ezen a Müpa-koncerten is különleges zenei világot kínál, amikor Szokolay Dongó Balázs és a Hangok Hangjai Bolgár Énekegyüttes tizenkét tagjának társaságában lép színpadra.

Szokolay Dongó Balázs fantasztikus tehetséggel játszik bármilyen fúvós hangszeren legyen az fémből, fából, vagy netán plasztikból. Folyamatosan járja a világot, turnézik. Többször megfordult már Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Németországban és a környező országokban. Több zenekarban játszik, nagyon különböző stílusokban: a tiszta népzenétől a jazz-es megszólaláson át a teljesen szabad muzsikáig. Játéka mindig népzenei alapokon nyugszik és mindig felismerhetően „Dongós”.

Másfajta, de legalább ennyire izgalmas hangzást nyújt majd az a kvartett, amelyet a Bulgária legjobb énekhangjaiból összerakott Hangok Hangjai Bolgár Énekegyüttes delegál. Az ensemble a tradicionális bolgár dalokat modern elemekkel ötvözve ismerteti meg a világ közönségeivel. Olyan tiszta hangzás elérésére képes a tizenkét muzsikus, hogy sokszor a hallgató azt hihetné, mindössze egy hang szól a teremben. Máskor pedig éppen az alig észrevehető hangeltérések azok, amelyek felhívják a figyelmet az énekesek képzettségére. Mindezt a szinte meditatív hatást csakis tökéletesen kidolgozott hangtechnikájukkal tudják elérni.

Helyszín: Művészetek Palotája

AionHill