Koncertsoroló

Csillaglépő csodaszarvas

Időpont: 2008.10.09. 14:30

www.kobzart.hu Megosztom a Facebookon

Bábdarab a nagyváradi Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színház Lilliput Társulat előadásában, zene: Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás

Ősmagyar mondából készül bábelőadás Nagyváradon - „Nincs külön gyermek- és felnőttelőadás, jó előadás vagy gyengébb van. Magyarországon, akárcsak Romániában a gyermekszínház, a bábszínház alacsonyabb a rangsorban, ahelyett, hogy a legmegbecsültebb lenne. Magyarországon sokszor látom, hogy a felnőttek ürügyként használják a gyermekeket, hogy eljöhessenek egy-egy előadásra. Minden felnőttben ott él a gyermek, csak ezt nem mindenki ismeri be szívesen” – mondta Rumi László rendező, akivel a Csillaglépő csodaszarvas című előadásról beszélgettünk.

Rendhagyó előadással zárja az évadot vasárnap délelőtt a nagyváradi Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színház Lilliput Társulata: a magyarság legősibb eredetmondáját, a csodaszarvas regéjét a kecskeméti Rumi László rendezésében viszik színre. Arany János szövege alapján Buda Ferenc írta a Váradon bemutatandó darabot. A bábokat és díszleteket Balla Gábor faragta, a zenét Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás komponálta, a koreográfiát Dimény Levente készítette.

A bábosok nem rejtőznek paraván mögé, végig színpadon vannak. A szépen faragott bábok Hunort, Magyart és honfoglaló társaikat jelképezik. A sámándobok az árnyjáték eszközévé vagy éppen lovakká alakulnak, miközben a háttérben fel-feltűnik az ifjakat csalogató csodaszarvas. A Blattner Géza-díjas rendező a műfajok találkozásának megmutatására törekszik, ezért a zene, az ének, a bábjáték, a tánc szerves része az előadásnak. „Ötévestől 105 évesig mindenkit szívesen látunk, és reméljük, a nézők nem fognak unatkozni, bár más a gyermek és más a felnőtt befogadóképessége. A felnőttek értelemmel, a gyermekek érzelmileg fogadják be a darabot – mondta Rumi László, miközben a bábszínészek felkészültek a következő próbára. A nagyváradi nézők először láthatják a különleges hangulatú, közel 50 perces előadást, amelyben Szőke Kavinszki András, Lélek Sándor-Tibor, Birtalan Katalin, Balogh Judit, Daróczi István, Hanyecz-Debelka Róbert, Németi Emese, Stéfán Bodor Mária és Szentpéteri Lenke lépnek fel.

Fried Noémi Lujza, 2008. június 12., www.kronika.ro

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ

AionHill