Koncertsoroló

Fassang László Hammond orgona klubja

Időpont: 2009.02.25. 19:30

Megosztom a Facebookon

Minden hónap utolsó szerdáján Fassang László improvizációs Hammond orgonakoncertet ad a Nyitott Műhelyben. A februári koncerten Szokolay Dongó Balázs lesz a vendége.

Fassang László orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs népzenész közös muzsikálásában két ember egymásra találása jelenti a kiindulási pontot - hiszen a stílusok igazi találkozása nem jöhet létre a személyiségek találkozása nélkül. Dongó népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív muzsikát játszik dudán, furulyán és szaxofonon. Saját kompozíciói a kárpát-medencei folklór mély ismeretére épülnek. Tíz évvel ezelőtt egy karácsonyi koncerten volt először alkalma kipróbálni, miként szól a duda az orgonával együtt, s hosszú keresgélés után Fassang Lászlóban találta meg azt a művészt, akivel a duda-orgona duót meg tudta valósítani. A két muzsikus a közös pontokat keresi, ezért engedik közel egymáshoz ezeket a nagyon különbözőnek tartott zenei világokat.

A Hammond orgonát egy amerikai feltalaló, Laurens Hammond tervezte és építette meg 1934 körül. Az eredeti koncepció az volt, hogy az orgonákat templomoknak adják el, olcsó alternatívát kínálva a sípos orgonával szemben, ennek ellenére igen hamar népszerűvé vált a jazzben, bluesban, gospelben, majd később (az 1960-as, 70-es években) a rockzenében is.

Fassang László első igazi találkozása ezzel a hangszerrel 2002-ben történt a Calgary Nemzetközi Orgonaverseny és Fesztivál alkalmából. Doug Riley kanadai jazz-orgonista rendszeresen adott koncerteket a város egyik kávézójában és az utolsó este a verseny végén az improvizációs aranyéremmel a zsebében Fassang László vette a bátorságot és megkérte, hadd játsszon ő is egy kicsit a hangszeren. Azóta tervei között szerepelt, hogy alkalomadtán ő is vásároljon egy ilyen hangszert. Ez az alkalom 2006-ban jött el, amikor egy belvárosi hangszerboltba betévedvén a pénztárostól kapott egy telefonszámot egy eladó Hammond orgonához. Egy év ismerkedés után végül is sikerült megvásárolni, és a hangszert egyenesen Finta Lacihoz, a Nyitott Műhelybe szállította, ahova esténként lejár gyakorolni, havonta pedig arra van lehetőség, hogy az általa választott zenészekkel játsszon együtt. Ezek a koncertek egy ismerkedési folyamatnak, nevezetesen a hangszerrel és a zenész partnerekkel való kapcsolatának a különböző állomásai. Valamilyen módon ez a hangszer egyesíti a sípos orgona és a zongora bizonyos tulajdonságait. Az orgonáét, amennyiben változatos hangszíneket lehet rajta létrehozni, és a két manuálnak és pedálnak köszönhetően bonyolult zenei struktúrákat lehet egyedül megvalósítani. Zongoraszerű tulajdonsága viszont a teljesen pontos és dinamikus megszólalás, és nem utolsó sorban a szállíthatóság. A Hammond orgona elsősorban a gospel, a blues, a jazz és a progresszív rock zenében vált ismertté. A művész által legismertebb képviselői Jimmy Smith, Joy de Francesco, Keith Emerson, Rhoda Scott, Barbara Dennerlein. De az az érzése, hogy a hangszerben rengeteg olyan lehetőség rejlik még, amelyeket eddig nem használtak. Mint a sípos orgonán és a zongorán is, ezeknek a hangoknak a felfedezése mindig izgalmas kihívást és egyben inspirációt jelent számára.

Belépődíj: 1.200 Ft

A Nyitott Műhely és az Orpheia közös produkciója

Helyszín: Nyitott Műhely

AionHill