Koncertsoroló

Fassang-Dongó duó a Tavaszi Fesztiválon

Időpont: 2008.03.27. 20:00

Megosztom a Facebookon

A nemzetközi hírű Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében ismét közös koncertet ad Fassang László és Szokolay Dongó Balázs

Fassang László orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs népzenész közös muzsikálásában két ember egymásra találása jelenti a kiindulási pontot - hiszen a stílusok igazi találkozása nem jöhet létre a személyiségek találkozása nélkül. Dongó népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív muzsikát játszik dudán, furulyán és szaxofonon. Saját kompozíciói a kárpát-medencei folklór mély ismeretére épülnek. Tíz évvel ezelőtt egy karácsonyi koncerten volt először alkalma kipróbálni, miként szól a duda az orgonával együtt, s hosszú keresgélés után Fassang Lászlóban találta meg azt a művészt, akivel a duda-orgona duót meg tudta valósítani. A két muzsikus a közös pontokat keresi, ezért engedik közel egymáshoz ezeket a nagyon különbözőnek tartott zenei világokat.

Az est külön érdekessége, hogy a két zenész egy-egy saját szerzeménye is elhangzik. A Legénybúcsú című kompozíciót Fassang 2004-ben, párizsi tanulmányainak utolsó évében írta, nem véletlen hát, hogy a művet mélyen áthatja a honvágy. Dongó számára ez ugyanakkor egy népzenei ihletésű témát jelent, amelyet úgy játszik el, mintha népdal lenne. Erdélyies című darabjában Dongó erdélyi ritmusokat és dallamokat dolgozott fel. Fassangnak a mű különleges ritmikája tetszett meg, melynek elsajátítása igazi kihívás egy klasszikus zenész számára.

A hangverseny részletes programja:
Bach: a-moll prelúdium és fúga, BWV 543
Ballo hongaro Giovanni Picchi nyomán
Moldvai övestánc
Bach: G-dúr fúga (Gigue), BWV 577
Gyimesi nóta, Hejsza
Moldvai pásztor
Antonio de Cabezón: Differencias sobre la Gallarda Milanesa
Variációk egy régi magyar táncdallamra
Fassang: Legénybúcsú
Szokolay:
- Erdélyies
- Dudadallamok Bartók 15 magyar parasztdal nyomán

Helyszín: Budapesti Egyetemi Templom

  • Budapest, Papnövelde u. 5-7.
AionHill