Koncertsoroló

Határok nélkül

Időpont: 2008.06.02. 19:00

Megosztom a Facebookon

Jótékonysági rendezvény a moldvai csángómagyarságért és az erdélyi szórványmagyarságért.

A rendezvény fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke
A rendezvény védnöke Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár MJV polgármestere

Forgatókönyv, dramaturgia: Sebestyén Márta
Főszervező: Lénia 2 Reklám- és Médiaügynökség Kft. és a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA)
Műsorvezetők: Horváth Szilárd (MTV), Teszári Dóra (Duna TV)

Támogatott szervezetek
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
Vasárnapi Iskola Alapítvány
Bástya Egyesület (Mezőségi Őrzőkör Alapítvány)


A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége évről-évre bővíti az oktatási programjába bevont települések körét és növeli a magyar anyanyelvi oktatásban részesülő gyermekek számát. Jóvoltukból jelenleg mintegy 1600 gyermek tanulhat magyarul Moldvában, de még legalább 7500 iskoláskorú gyermek van, aki sem intézményi formában, sem iskolán kívüli oktatás keretein belül nem részesül magyar anyanyelvi oktatásban.
A Vasárnapi Iskola Alapítvány szervezi és segíti azoknak a magyarországi tanároknak a munkáját, akik vállalják, hogy hétvégéjüket erdélyi szórványmagyar falvakban élő gyermekek játékos formában történő anyanyelvi oktatásának szentelik. Jelenleg 44 pedagógus végzi társadalmi munkában szívmelengető munkáját, rendszeres időközökben visszatérve 16 erdélyi kistelepülésre.
A Bástya Egyesület óriási erőfeszítések árán, bentlakásos kollégium alapításával tartja életben az észak-erdélyi Beszterce-Naszód megyei magyar oktatás egyik utolsó végvárát. A vicei Dsida Jenő Általános Iskola biztosít kizárólagosan anyanyelvi oktatási lehetőséget a környék szórványban élő magyar gyermekeinek.


Fellépők

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kórusa

A Vörösmarty Színház művészei: Fehér Adrienn (eMeRTon-díjas) és Jónás Andrea

A Vörösmarty Színház tánckara

Szirtes Edina „Mókus” Artisjus díjas hegedű és harmonikaművész

Hodorog András a moldvai magyarok talán legsokoldalúbb zenészegyénisége, akit óriási tisztelet övez nemcsak a közönség, de a zenésztársak részéről is. Hangszeres tudása nem csak a tánczenére korlátozódik, hanem a magyarság legősibb dallamkincséhez tartozó énekes hagyományt is jól ismeri.

Berszán Fülöp 69 esztendős gyimesközéploki énekes. Nagyon régies stílusban, gyönyörű díszítésekkel, hatalmas energiával, hangerővel, szuggesztíven énekel. A magyarországi népzenei körökben fogalomnak számító énekes az egyetlen ma is élő és daloló képviselője annak a régies gyimesi csángó zenei stílusnak és kvalitásnak, melynek legismertebb muzsikus nagyságai a már elhunyt Pulika János és Halmágyi Mihály voltak, valamint a 2008. május 6-án elhunyt gyimesi prímás- és énekeslegenda, Zerkula János. Az ő emlékére szól majd Székesfehérváron néhai földije, Berszán Fülöp keservese.

A Szigony zenekart : Kerényi Róbert furulyás alapította 1997-ben. A népzenét idős falusi zenészektől tanulták. Meghatározó szerepük volt abban, hogy Magyarországon elterjedtek és népszerűvé váltak a gyimesi és moldvai zenék, táncok. A régi falusi zenekarok hagyományait követve játszanak gyimesi és moldvai csángó népzenét: játékuk sajátos zenei folyam, mely saját belső törvényei szerint 15-20 perces „eposzokban” alakul, a pillanatnak megfelelően fonódik, merészen játszik, s mely sosem lesz kétszer ugyanaz.
A zenekar tagjai:
Kerényi Róbert „Szigony” – furulyák, kaval, tilinkó
Horváth Gyula – koboz, gardony
Tintér Gabriella – ének, gardony
Benke Ágoston Félix – dob, doromb, cicélés

Sebestyén Márta : az Angol beteg című, több Oscar-díjat elnyert film betétdalával méltán világhírnevet szerzett népdalénekes minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984), „Liszt Ferenc-díj” (1991), „Kossuth-díj” (1999), „Prima Primissima-díj” (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt” (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal tüntették ki. Énekel a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is. Dalolt a japán császár előtt, megismerhette általa a magyar nép dalait a spanyol király és az angol uralkodó is. Igazi kulturális nagykövete hazánknak.

Szokolay Dongó Balázs a Népművészet Ifjú Mestere cím mára nemzetközi hírnevet szerzett birtokosa. Népzenei ízű improvizációi, népdalfeldolgozásai magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúrájának jegyeit, és egyben modern, kortárs hangvételűek. Zenéje a Kárpát-medencei népzenékből táplálkozik. Hangszerei: somogyi hosszúfurulya, kis magyarországi pásztorfurulya, erdélyi furulya, román kaval, szlovák fujara, tilinkó, dudák (magyar duda, dráva-menti horvát duda, mohácsi duda, bánáti szerb duda), szopránszaxofon, tárogató, dorombének.

Bolya Mátyás Kobzon és citerán játszik. A magyar népzenét sok oldalról körüljárja, de foglalkozik más népzenékkel, valamint régebbi korok zenéjével is. Kialakult stílusa egyéni, egyszerre korszerű és egyfajta rekonstrukciója a hajdanvolt játékstílusoknak. Alapvető műfaja a népzenei ihletésű improvizatív kamarazene. Rendszeresen muzsikál a magyar népzene élvonalbeli zenészeivel (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Kiss Ferenc, Szvorák Kati, Palya Bea, Bognár Szilvia, Szokolay Dongó Balázs, Balogh Kálmán), de szívesen játszik más műfaj képviselőivel is. Eddig közel 50 lemezen és színházi előadáson hallhatták az érdeklődők. Koncertjei mellett zeneszerzéssel, hangszerléssel, alkalmazott zeneírással (báb- és táncszínházi produkciók), valamint oktatási anyagok összeállításával foglalkozik. Saját zenekarát, a Kárpátia Folkműhelyt 2002-ben az év folkegyüttesének járó eMeRTon díjjal jutalmazta a Magyar Rádió. Művészi munkája mellet részt vesz a tudományos életben és civil szerveződésekben is: 2001-től a MTA Zenetudományi Intézetének (Népzenei Archívum) munkatársa; a 2003-ban alakult Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület alapítótagja.


Jegyrendelés
Május 21-ig a rendezvényre kizárólag támogatói jegyek rendelhetők.
A támogatói jegyek ára: 10 ezer Ft. A támogatásról igazolást az AMMOA Alapítvány, a rendezvény pénzügyi lebonyolítója állítja ki. Jegyek megrendelhetők postai utánvéttel. A jegyeket foglalási sorrendben, az első soroktól hátrafelé haladva postázzuk.


Jegyvásárlás:
Lénia 2 Kft., Székesfehérvár, Pozsonyi út 23., tel.: (22) 340-840
Premier Jegyiroda, Székesfehérvár, Kossuth u. 14., tel.: (22) 507-235

A támogatói jegyek megvásárolhatók:
Lénia 2 Kft. Székesfehérvár, Pozsonyi u. 23.
Jegyek megrendelhetők postai utánvéttel is e-mailben:
lenia@lenia2.hu
Kérjük küldje el nevét, postacímét és az igényelt jegyek számát. Jegyinformáció (munkaidőben): +36-22/340-840


Egyéb információ: www.lenia2.hu
On-line jegyrendelés e-mailben: lenia@lenia2.hu

Támogatóknak
Kérjük, amennyiben lehetőséget lát rá és egyetért céljaival, támogatóként segítse Ön is a „HATÁROK NÉLKÜL – Jótékonysági rendezvény a moldvai csángómagyarságért és az erdélyi szórványmagyarságért” című est céljainak megvalósulását.

A rendezvény támogatása a pénzügyi lebonyolító, az AMMOA Közhasznú Alapítvány számára történő befizetéssel lehetséges. Az adóalapból leírható támogatás „Támogató”, „Főtámogató”, illetve „Kiemelt főtámogató” titulus vállalásával történhet.

A rendezvény támogatóitól minden fillér segítséget a támogatott szervezetek nevében hálásan köszönünk.
Számukra a támogatás mértékének arányában a lehető legszélesebb megjelenési lehetőséget biztosítunk a médiatámogatók csatornáin, illetve a rendezvény marketing és promóciós anyagain keresztül.

Amennyiben támogatóként részt venne a rendezvényen, illetve szeretné látni részletes támogatói ajánlatunkat, várjuk üzenetét vagy hívását.

Lénia 2 Kft.
8000 Székesfehérvár, Pozsonyi u. 23.
Telefon/fax: 22 340 840

Posch Dániel főszervező
Mobil: 06 20 205 36 45
dani.posch@lenia2.hu

Médiatámogatók
Fő médiatámogatók: Duna TV, Fejér Megyei Hírlap, Heti Válasz, Index.hu, Magyar Hírlap, MR1 Kossuth Rádió, MTV1, MTV2, Nők Lapja, Pannon Lapok Társasága, Sláger Rádió.
Médiatámogatók: Népszabadság, Fehérvári Est, Fehérvári 7 Nap, Rádió 1, Vörösmarty Rádió, Pláza Rádiólánc.

Helyszín: Vörösmarty Színház

AionHill