Koncertsoroló

Crossover-kavalkád

Időpont: 2006.06.27. 19:30

Fassang László orgonaművész és vendégei

Megosztom a Facebookon

Reneszánsz és barokk táncok, népzenék a Kárpát-medencéből, Bachtól Charlie Parkerig, modern táncok, finálé.

Philippe Lefebvre – orgona, Dés András – ütőhangszerek, Bacsó Kristóf – szaxofon, Palya Bea – ének, Szokolay Dongó Balázs – népi fúvós hangszerek

Miután az orgona a 19. században kilépett a templomok szakrális teréből, és belépett a koncerttermek profán világába – amelyben a „szentséget” egyedül a zene hordozta magában –, kiderült róla, hogy nem csak egyházi muzsika megszólaltatására alkalmas. Fassang László és vendégei közös koncertje ezt a sokszínű, minden zenei irányzatra nyitott hangszert mutatja be. Azt az orgonát, amely a reneszánsz táncoktól a modern táncokig, a népzenéktől Bachon át a jazzig szinte minden zenét képes anyanyelvi szinten beszélni, ha vannak olyanok, akik ezt kérik tőle.

Az 1973-ban született Fassang László a budapesti Zeneakadémia és a párizsi Conservatoire elvégzése után, 2002-ben elnyerte a Calgary Nemzetközi Orgonaverseny improvizációs aranymedálját, majd 2004-ben a legrangosabb orgonaversenynek tartott Chartres-i Nagydíj interpretációs fődíját is neki ítélték oda. Ezúttal egy különleges, stílusokon és műfajokon átívelő, „crossover” koncert erejéig olyan művészeket hoz össze, akik a maguk területén hazánk legtehetségesebb fiatal zenészei közé tartoznak. A táncok megszólaltatásában az ütőhangszeres virtuóz Dés András lesz partnere, a jazz világába tett kirándulásban pedig a bostoni Berklee-n végzett szaxofonos, Bacsó Kristóf. A Kárpát-medencei népzenékben a varázslatos énekesnővel, Palya Beával és a fúvósfenomén Szokolay Dongó Balázzsal merítkeznek meg. Az este fináléjában lép színre a párizsi Notre-Dame-székesegyház világhírű orgonistája, Philippe Lefebvre, aki még tanulmányai idején, mindössze 19 évesen már az arrasi katedrális orgonistája lett. Számos jelentős versenyt nyert, huszonhárom évig igazgatta a lille-i Konzervatóriumot, jelenleg a párizsi Conservatoire improvizáció-tanára.
Kötelező koncert ez mindazok számára, akik hisznek abban, hogy nincsenek különféle zenék, csak is az egyetlen ZENE létezik!

Jegyek: 5900,- 4700,- 3500,- 2400,-Ft

Helyszín: Művészetek Palotája

AionHill