Koncertsoroló

Pávaének

Időpont: 2007.03.19. 19:30

Világzene Kodály Zoltán tiszteletére

www.kobzart.hu Megosztom a Facebookon

A szerző szerint mindazt az értéket, tudást amit a magyar zenekultúrának Kodály adott, legszebben a páva jelképezi. A Pávaének egy olyan - a film eszközeivel is élő - színpadi zenemű, melyben a látvány és zene poétikus egységben mutatja be, hogy mit jelenthet a mai ember számára a hagyományos paraszti kultúra és mennyire alkalmas korszerű gondolatok kifejezésére is.

Az előadásban három, a világ zenei színpadain is jól ismert, fiatal énekesnő Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági csodálatos hangján szólalnak meg a népzenei motívumok a legkiválóbb előadóművészek kíséretében, úgymint Szabó Dániel cimbalomművész, Szokolay Dongó Balázs a magyar népi fúvósok virtuóz játékosa, Kiss Ferenc saját zenekara az Etnofon Zenei Társulás, valamint a Profán vonósnégyes.

A koncert különlegessége Tari János és Krámos Zsolt alkotása, az előadás alatt folyamatosan pergő film, amelyben régi dokumentumok keverednek a mai világ képeivel, hangszerek, arcok, mozdulatok régen és ma, előadók, alkotók, nézők és szerzők egymásra utaltan egy eltűnő félben lévő paraszti kultúra nyomában. És mindehhez társul - mintegy ihletve is azt - egy különleges zene, amely az utolsó pillanatban „utánanyúl” ennek a gazdag hagyománynak és Kiss Ferenc nagyszerű alkotásában a mai világ színpadára emeli azt.

AionHill